Àuriafil: aquesta és la denominació oficial de la nova Fundació per la Inclusió Laboral Àuria que, des d’aquest setembre de 2018, s’incorpora a les empreses del grup Àuria. Amb aquest nou centre especial de treball, Àuria Grup passa a estar formada per Àuria Cooperativa (Taller Àuria Cooperativa SCCL), Àuria Fundació (Fundació Privada Àuria) i Àuriafil, a banda de les cooperatives de segon grau en les quals participa el grup, com ara Moltacte.

Pilar Salat, presidenta a la nova Fundació, ha expressat la satisfacció del nou patronat per “un projecte reeixit”, que va començar el 2015 amb una situació “no del tot bona” però avui “dona feina a un 138 persones i es reforça com a empresa social de referència dels cinc municipis”, que representen una població de 70.000 habitants.

Aquest canvi culmina el procés de transformació que l’antiga Fundació Integració Laboral-FIL va iniciar el setembre de l’any 2015. Aleshores, el Patronat de la Fundació, formada pels Alcaldes d’Esparraguera, Olesa de Montserrat, Abrera, Sant Esteve de Sesrovires i Collbató, van sol·licitar un Pla de Viabilitat a l’equip gestor d’Àuria per normalitzar la situació jurídica i fiscal de la Fundació, equilibrar els seus balanços, replantejar plans comercials i de producció i reforçar les estratègies de futur.

Durant aquest temps, Àuria ha acompanyat el Patronat en la cessió global d’actius i passius i la liquidació de l’antiga Fundació Fil. Miquel Canet, director general d’Àuria Grup i gerent de la nova fundació, ha expressat la “gratitud en nom de tots els professionals d’Àuria” als alcaldes i patrons “per la confiança dipositada en l’equip que ha fet possible aquesta transformació”.

En aquest període de transició, s’ha prioritzat mantenir la massa laboral del centre especial de treball i s’ha optat per prescindir de càrrecs de gestió i direcció que han estat assumits pels serveis centrals d’Àuria Grup. L’objectiu principal s’ha centrat en estabilitzar la viabilitat econòmica de l’entitat i reduir les pèrdues i redreçar els plans de futur per fer-la competitiva i solvent. D’aquesta manera, Àuriafil ocupa 138 persones.

Inversió i innovació pels centres especials de treball

Si aquesta història d’èxit ha estat possible és perquè “Àuria i l’antic FIL tenen una missió comuna” que és “generar oportunitats de treball per al col·lectiu de persones amb discapacitat i especials dificultats”. En aquest sentit, Miquel Canet ha enumerat els reptes als quals els sector dels CET ha de fer front de manera imminent que són “treball d’acord per fer possible l’increment progressiu del salari mínim interprofessional i superar l’escandall actual” (735€), treballar amb “competitivitat i servei impecable per fer front a una amenaça dins del sector que ve pels centres especials de treball de grans corporacions que, llei en mà, ocupen persones amb discapacitat però lleus, i deixen al marge les persones amb especials dificultats” i, per últim, “fer inversions per fer més tecnificats els llocs de treball i basar-se en criteris d’innovació” per millorar els resultats econòmics que, en tant que empresa sense ànim de lucre, “reverteixen en la pròpia entitat”.

L’Alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, que ha estat l’últim president de l’antiga fundació FIL, ha mostrat la seva alegria pel “rellançament del FIL”, un projecte al qual “tots els alcaldes implicats han invertit moltes energies per poder superar els problemes jurídics i els exercicis econòmics negatius” que es van trobar l’any 2015. “Amb aquesta nova etapa”, ha explicat Rivas, “tornem a la vocació inicial del projecte de donar feina als treballadors i consolidar-lo, i ho fem amb la complicitat d’Àuria, que ens ha assessorat al llarg d’aquest camí, que no ha estat exempt de dificultats”. En la línia de la bona direcció, ha posat d’exemple “l’increment del personal contractat, que ha passat de 80 persones el 2015 a les 138 actuals”.

“El FIL s’ha transformat però els resultats l’avalen i la seva pervivència està assegurada”, ha manifestat Rivas. Al seu torn, Canet ha subratllat la voluntat de reforçar els serveis propis del FIL (obres i serveis), incrementar els serveis de jardineria i neteja i “encaminar els esforços per desplegar serveis amb valor afegit, aprofitant el ric teixit industrial de la comarca del Baix Llobregat i la tecnificació de la indústria”. Amb aquest propòsit, l’estratègia de creixement d’Àuria, en el seu conjunt, passa per reforçar el propi model d’Àuria “on la proporció de clients al mercat ordinari se situa al 70%; mercat en el qual Àuria competeix amb empreses ordinàries i amb finalitats lucratives, que no són de l’economia social”.