Aquest matí, la Fundació Privada Àuria ha rebut la visita institucional de la secretària d’Afers Socials i Famílies, Anna Figueras, que s’ha desplaçat a la seu de l’Avinguda Andorra per reunir-se amb la direcció de la Fundació Privada Àuria, Marta Mateu, la directora d’Àrea de Suport al Projecte Vital i Alícia Marina Guerrero, directora de l’Àrea de Transformació de l’Entorn, Teresa Maria Jorba, presidenta de la Fundació, Pilar Salat, patrona de la Fundació i presidenta de la Fundació per la Inclusió Laboral Àuriafil, i Pep Mas, patró i secretari de la Fundació.

Un dels esforços que s’ha traslladat a la secretària d’Afers Socials i Famílies és la determinació d’Àuria Fundació per organitzar el sistema de suports i serveis organitzats per itineraris; una organització basada en les necessitats a les persones, però que sobrepassa els marcs dels programes tal com els determina l’administració. En aquest sentit, la Fundació s’organitza a partir de diferents itineraris.

Aquesta reorganització respon a una voluntat tossuda d’adaptar “el serveis als drets de les persones”, com ha reconegut la Secretària d’Afers Socials i Famílies, que superin “la definició estricta dels serveis”, tal com ha vingut fent Àuria Fundació. Fruit d’aquesta convicció, 290 persones “prenen part del seu projecte vital, fixant objectius i decidint com volen que sigui la seva vida; un treball que implica molta pedagogia, empoderament, respecte i foment de l’autonomia i autodeterminació”. Per complir aquest propòsit, 33 professionals de la Fundació funcionen com a avaluadors i facilitadors del projecte vital de cada persona.

La Fundació ha fet un esforç ingent els últims anys, que es va començar a implantar des del 2014, amb el convenciment que “calia desinstitucionalitzar l’atenció a les persones”, segons ha dit Marta Mateu, “una consideració ètica que s’ha traslladat a la presa de decisions, amb l’aposta per fomentar models d’assistència com microllars residències, motivar perquè les persones vulguin viure soles amb programes de suport i aquest model sigui extrapolable a les persones grans, que també tenen necessitats de suport”.

Les directores de la Fundació també han avançat les línies del projecte pilot d’Atenció Domiciliària que, fa pocs dies, Àuria Fundació, conjuntament amb el Consell Comarcal de l’Anoia, va presentar a la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, que estudia la implementació d’un model d’atenció basat en oferir una resposta integrada, de salut i social, de proximitat i basada en l’activació comunitària. Aquest programa pilot que vol donar el màxim serveis a les persones perquè puguin viure a casa seva amb la màxima qualitat de vida, amb el suport de professionals especialitzats, garantint aspectes d’accessibilitat, respecte per al projecte vital i suport de recursos tecnològics.

La secretària d’Afer Socials ha visitat tots els serveis de la Fundació i ha conegut de primera mà el funcionament diari dels equips de treball i els grups segons els itineraris.