Que una oportunitat no esdevingui una amenaça

 

L’augment del Salari Mínim Interprofessional d’aquest 2019 és una bona noticia. A Àuria sempre hem esgrimit que defensar els valors de promoció i autonomia de les persones amb dificultats, situacions de vulnerabilitat o discapacitat intel·lectual passa per un compromís amb el dret a disposar d’un lloc de treball digne i d’unes condicions màximes de qualitat de vida.

El model català ha sustentat aquest suport a les persones amb discapacitat a través de la inserció al món laboral; un escenari en què els centres especials de treball han estat pioners i troncals per la visibilització social d’aquest col·lectiu i per l’arrelament territorial.

La implementació d’aquesta mesura ha començat sense una dotació pressupostària per part de les administracions publiques que financen el 50% dels sous en el treball protegit. Per revertir aquesta situació, els centres especials d’Àuria es sumen a demanar coresponsabilitat al govern espanyol i a la Generalitat de Catalunya per garantir la viabilitat d’aquestes empreses d’iniciativa social i sense ànim de lucre.

Exigim al Govern de l’Estat:

 1. Compromís i coresponsabiltiat amb el finançament del salari mínim interprofessional, segons preveu l’increment.
 2. Revertir el dèficit en el finançament de les polítiques actives d’ocupació.
 3. Una dotació pressupostària extraordinària per garantir el suport a les persones amb discapacitat que son treballadores dels centres especials de treball i acompanyament en la inserció a l’empresa ordinària.
 4. Revisió del sistema de jubilacions que contempli l’envelliment prematur.
 5. Incrementar el percentatge de contractació de persones amb discapacitat a les empreses ordinàries i a les administracions publiques.

Al Govern de la Generalitat:

 1. Coliderar un model de treball inclusiu que tingui en compte les necessitats de suport de les especials dificultats, concentrades als CET.
 2. Destinar recursos per fer inversions als CET d’iniciativa social i sense afany de lucre per adaptar les empreses a models més innovadors, productius i sostenibles.
 3. Preveure un pla integral d’envelliment que contempli l’atenció al treball i l’acompanyament de serveis d’atenció i salut.
 4. Desenvolupar una eina de mesurament i escala per definir el suport per als treballadors.
 5. Un model de formació integral que s’adapti a les persones amb discapacitat intel·lectual que prevegi la formació ocupacional, la formació professional i la formació dual.
 6. Millorar l’oferta formativa del SOC per a treballadors del CET.
 7. Regular el treball en practiques per a les persones amb altes necessitats de suport per facilitar el recolzament en la primera incorporació o reincorporació laboral a l’empresa ordinària.

Als Ajuntaments i administracions locals:

 1. Prioritzar la contractació del CET d’iniciativa social que treballin amb col·lectius de les especials dificultats, a partir d’increments de contractes reservats i clàusules socials que donin valor a l’economia social.
 2. Actualització dels concursos vigents que prevegin l’increment dels salari mínim interprofessional.

La responsabilitat social és un deure compartit entre tota la ciutadania. Les empreses d’economia social treballen amb el compromís de construir una societat més justa, des dels principis del cooperativisme i el bé comú. Som, però empreses que s’arrelen al territorio, proveïdores de serveis i receptores de productes d’altres empreses del nostre entorn. En aquest sentit, també l’empresa ordinària, cabdal en el model de l’economia social, ha de coresponsabilitzar-se d’aquesta missió.

Ser part de l’entorn com un agent social de primer ordre ens permet ser palanca de canvi i de transformació. Però vetllar per als interessos de les persones amb especials dificultats és una tasca col·lectiva. Des d’Àuria seguirem compromesos amb la creació d’ocupació des de la innovació, la sostenibilitat i la prestació de serveis de qualitat i amb valor afegit perquè creiem en aquesta manera de fer.

                                                                                                                                                Igualada i Esparreguera, gener 2019                                                                                        

 

 

Idiomes


Català
Español

 

On som?

D’acord amb el que estableix la Llei 34/2002, de Serveis de la societat de la informació i el comerç electrònic, t’avisem que al navegar per aquest espai web acceptes expressament l’ús de cookies.